‘FvOv adviseert beroep te doen op Arbowet bij onveilige situatie door opening VO-scholen’

In de afgelopen weken is er, na het besluit van het Kabinet dat de vo-scholen vanaf 7 juni weer open moeten zijn, veel onrust ontstaan. Daarbij liepen zoals vaker de laatste tijd de meningen ver uiteen, leraren en begeleider die blij waren dat alle leerlingen weer naar school kunnen komen maar ook personeelsleden, ouders en leerlingen die zich grote zorgen maken over hun gezondheid. Voor het weekend schreef de FvOv (waarbij de NVS-NVL is aangesloten) samen met de AOb, CNV Onderwijs, FNV en LIA een brief naar de leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gestuurd waarin partijen aangeven dat volledige en verplichte opening van het vo op de manier die het Kabinet stelt niet strookt met het OMT-advies en daarom niet veilig is.

Daarnaast plaatste het bestuur van de FvOv een bericht op de website met daarin een standpunt over het openen van de vo-scholen. Jilles Veenstra, voorzitter van de FvOv vraagt zich in dit bericht af of het risico van verplichte opening bijna aan het einde van dit schooljaar moet worden genomen omdat werkgevers geen veilige werkplek voor de werknemers in de scholen kunnen garanderen. In het bericht wordt nogmaals gepleit voor het met voorrang vaccineren van alle personeelsleden. Lees hier het hele bericht.

Het afgelopen weekend hebben de bonden overleg gevoerd met OCW en de vo-raad. Doel was om voor die werknemers die zich ondanks een gesprek met de werkgever over de omstandigheden onveilig voelden de mogelijkheid te creëren om te kunnen kiezen voor op afstand werken. Helaas is daar geen overeenstemming over gekomen. Wanneer een gesprek met de werkgever niet leidt tot een aanvaardbare werksituatie wijst de FvOV leden op het feit dat ze een beroep kunnen doen op de Arbowet. Samen met de andere onderwijsbonden biedt de FvOV daarvoor een standaardbrief en een stappenplan aan. Personeelsleden kunnen daarin aangeven op welke punten hun schoollocatie niet voldoet aan de voorwaarden van het OMT-advies.

Kijk hier voor de brief en het stappenplan 

De NVS-NVL is aangesloten bij de FvOv. Volg het laatste nieuws hierover op de website van de FvOv