[Blog] Vmbo-documentaire ‘Nee heb je...’ van Frans Bromet

ph8 TL 638x640

 

 

Beleidsmedewerker LOB vmbo-mbo Inge Kirsten was bij de première van ‘Nee heb je...’ van Frans Bromet, over vmbo, LOB en de maatschappelijke kijk op het vmbo. Hoe is de film? Wat betekent dit voor de kijk op het vmbo?

 

Hartverwarmend

Het eerste woord dat bij me boven komt, na het zien van deze film.

Confronterend

Als je je daarna realiseert hoe er nog steeds over vmbo’ers gedacht en gesproken wordt en als je bedenkt dat er nog een lange weg is te gaan.

Indrukwekkend en inspirerend

Om te zien hoe bevlogen mensen zich inspannen om een enorme groep jonge mensen de juiste keuzes te laten maken, zodat zij een mooie toekomst tegemoet kunnen.

Maandag was de release van ‘Nee heb je...’ van Frans Bromet, over het maken van (loopbaan)keuzes in het vmbo. Genodigden voor deze eerste vertoning waren te gast bij Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) in Den Haag. Na de vertoning van de film vond een symposium plaats aan de hand van diverse stellingen. Het panel was niet mals: Sander Dekker (Staatssecretaris OCW), Paul Rosemöller (VO-Raad), Paul Oomens (MBO Raad), Michaël van Straalen (MKB Nederland), Carry Roozemond (Ingrado), Hans Heemskerk (Decaan en stagecoördinator op een vmbo-school), Brigitte Hellemons (moeder van vmbo-leerlingen) en prof. dr. M. Kuijpers (Bijzonder Hoogleraar OU).

Vmbo trending op Twitter

In de zaal zaten Tweede Kamerleden, maar ook wethouders en beleidsmedewerkers op onderwijs, schoolbestuurders, hoofdrolspelers uit de documentaire, projectleiders van On Stage, Stichting Platforms vmbo, Grijze Handen genootschap, programmamanager Leerwerkloketten. Dit indrukwekkende gezelschap ging met elkaar in gesprek over beroepskeuze in het vmbo. De middag leverde mooie uitspraken en suggesties op, ook op social media. Het vmbo was urenlang trending op twitter. Deze middag is belangrijk voor het vmbo, om het weer eens flink onder de aandacht te brengen, om te laten zien dat er nog veel te doen is, om aan te tonen hoe belangrijk goede begeleiding bij beroepskeuze is en hoe mooi het kan zijn als de juiste keuzes worden gemaakt.

LOB in het curriculum borgen

Als decanenkring  gaan we verder met het opbouwen en inbouwen van verschillende betekenisvolle ervaringen en de daaraan gekoppelde loopbaangesprekken. We gaan LOB in het curriculum borgen, zorgen ervoor dat leerlingen inzicht krijgen in hun loopbaancompetenties en proberen ouders meer betrokken te laten worden bij het loopbaanproces .

Ik nodig je graag uit om de documentaire ‘Nee heb je...’ te bekijken. En niet alleen jij , maar eigenlijk iedereen die iets te maken heeft of wil hebben met vmbo en wat het vmbo voortbrengt. En dat is veel en mooi. Dus ga hem kijken en moedig ouders, leerlingen, familie, docenten, mentoren, directeuren, beleidsmakers, ondernemers aan om hetzelfde te doen. Of beter nog, kijk samen.

U vindt de documentaire en een verkorte versie op www.neehebje.nl