Sabrina's (W)onderwijs: Schoolziek?

‘Mevrouw, ik ben echt te ziek om de online les te volgen…’ In tijden van crisis is alles geoorloofd, zal ze misschien gedacht hebben. En niet alleen zij, maar tal van studenten ervaren dit ‘ongemak’. Met de beste bedoelingen van de wereld kraakt mijn hoofd zich over de beelden die horen bij een 'te ziek zijn' voor online les.

Column Sabrina Blom Wonderwijs NVS NVL

Spugend over je toetsenbord? Met 40 graden koorts misselijk worden van de aanblik van je docent. Zeg het maar. Wat maakt dat iemand te ziek is voor de online les?

Als je met jonge mensen werkt, in het onderwijs of elders, weet je dat als een smoes te gek is voor woorden, er een ander probleem wordt verhuld. Ze zijn namelijk mateloos creatief, die pubers, maar soms zo creatief dat het gevoel van werkelijkheid ze een beetje inhaalt.

Aan mij dus de nobele taak te achterhalen wat de echte reden was. Die bleek iets minder rooskleurig dan gedacht. Online lessen hebben een hoop voordelen maar kennen ook een aantal nadelen en zelfs voorwaarden. Natuurlijk is het top dat er vanuit elke plek kan worden ingelogd, maar groepsdynamisch is het dramatisch en de kracht van gezamenlijk leren is wel redelijk weg. Maar dat niet alleen.

Je kunt alleen thuisonderwijs hebben als je ook daadwerkelijk een huis hebt.

Je kunt alleen thuisonderwijs hebben als je ook daadwerkelijk een thuis hebt, dan wel een plek waar je rustig kan werken. En juist dit ging er mis bij mijn creatieveling. De nacht ervoor was er weer een steen door de ruit gegooid van hun huis door de ex van haar moeder en was er de hele nacht onrust geweest. De creatieveling had daarnaast geprobeerd haar broertjes en zusjes zoveel mogelijk te beschermen en tot rust te krijgen. Daarnaast deed ze ook nog een poging om haar moeder te helpen. De situatie is zo schrijnend, zo treurig. Een andere student gaf aan dat al die dagen thuisonderwijs het minst prettig waren, omdat het risico voor het irriteren van vader dan sterk toenam en de bijbehorende klappen ook.

Uiteraard zijn in beide gevallen verschillende instanties al betrokken, maar zelfs dan voel ik de onmacht en de knoop in mijn maag als ik denk aan al die studenten die online onderwijs krijgen. Ja, we hebben als maatschappij een grote klus te klaren, maar voor sommige mensen worden de effecten van deze klus toch wel een stukje groter. Laten we niet vergeten de zorg voor elkaar los te laten als de wereld er een beetje anders uitziet. Want achter de voordeur is de wereld soms helemaal anders.

En zo blijven de schoolsmoezen zich ook mee ontwikkelen met de tijd van nu. Dus even geen hond die het boek op at, geen thee van oma over de aantekeningen, geen brug open bij te laat of rollerbank voor de scooter die hen ophield. Ook wel een keer fijn voor ons creatieve brein.

Blog geschreven door: Sabrina Blom