Kinderbijslag tot en met Studiefinanciering 2020: de 5 belangrijkste veranderingen

De 52e druk van Kinderbijslag tot en met Studiefinanciering verschijnt op 1 april 2020. Leden ontvangen deze per e-mail. Op deze pagina kort de belangrijkste wijzigingen van het afgelopen jaar.

banner2

Het is als begeleider belangrijk om op de hoogte te zijn van regels rondom kinderbijslag en studiefinanciering. Om je daarbij te helpen, geeft de NVS-NVL al tientallen jaren de uitgave Kinderbijslag tot en met Studiefinanciering uit. Dit jaar verschijnt de 52e druk. Wat zijn de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de voorgaande jaren?

We zetten de vijf belangrijkste veranderingen voor je op een rij:

  1. Als een kind van 16 of 17 jaar studiefinanciering kan krijgen, dan heeft dit geen gevolgen meer voor de kinderbijslag. Vanaf het eerste kwartaal 2020 kan een kind dat recht heeft op studiefinanciering toch kinderbijslag krijgen.
  2. Het subsidiebedrag voor de lerarenbeurs is verlaagd. Het onttrokken geld wordt ingezet voor de regionale aanpak van lerarentekorten.
  3. Bijverdienen door het kind van 16 of 17 jaar heeft geen invloed op de kinderbijslag. Er mag dus onbeperkt bijverdiend worden.
  4. Voor de studiefinanciering is een nieuw computersysteem in werking. Dat betekent dat de meeste wijzigingen direct zichtbaar zijn in Mijn DUO. Voor de Tegemoetkomingen geldt dit (nog) niet. Een beslissing op aanvraag of wijziging duurt hier nog enkele weken.
  5. De boete voor onterecht gebruik van het studenten ov-reisrecht is nu vanaf de tweede maand € 300 per maand. Er wordt geen boete opgelegd als er met het reisrecht niet is gereisd.

 

Alle regels, bepalingen en wetten staan in de uitgave, per hoofdstuk gerangschikt en met een woordenindex achterin. Tips of opmerkingen? Deze kun je sturen naar de samensteller Aart Hoogcarspel: a.hoogcarspel@nvs-nvl.nl