In memoriam: Leo Sanders

Een dezer dagen overleed Leo Sanders, decaan en voormalig hoofdredacteur van Decanoloog, de voorganger van ons vakblad Bij de Les. Sanders werd door collega's ook wel 'de superdecaan van Nederland' genoemd. In dit artikel blikt collega Henk Pere terug op zijn betekenisvolle bijdragen aan het schooldecanaat.

In de jaren zestig bouwde Leo Sanders als een van de eersten aan het decanaat op school. Al heel gauw zou hij zich ook toeleggen op het verzamelen van landelijke gegevens over opleidingen, beroepen en aanverwante onderwerpen. Deze stelde hij aan zijn collega-decanen ter beschikking, aanvankelijk met stencils en kopieën, later in de vorm van het eerste tijdschrift voor schooldecanen in Nederland: Decanoloog. Ruim 25 jaar zou Sanders de hoofdredacteur van dit vakblad zijn. Daarnaast was hij van alles en nog wat. Bestuurslid van de NVS en mede-auteur van de succesvolle cursus Keuzebegeleiding zouden niet zijn minste wapenfeiten zijn!

'Voor velen onder ons reden om hem ook wel de 'superdecaan van Nederland' te noemen'

Sanders was een wandelende encyclopedie bovendien, voor velen onder ons reden om hem ook wel de 'superdecaan van Nederland' te noemen. Een veelschrijver die zichzelf ook wel eens voorbij schreef. Kortgeleden overleed hij  op 85-jarige leeftijd. Daarmee is een tijdperk afgesloten, maar de opbouw en de verdere bloei van het schooldecanaat in Nederland is voor een belangrijk deel met hem begonnen. Als u belangstelling heeft voor beeldbepalende figuren uit de geschiedenis van uw eigen decanaat, zult u in niet om Leo Sanders heen kunnen.

Geschreven door Dr. Henk Pere, voormalig hoofdredacteur Decanoloog