Sabrina's (w)onderwijs - Echte schoonheid

Je zal maar vergeten hoe je er uitziet zonder nepwimpers, of jezelf minder mooi vinden als je geen nepwimpers ophebt. Onze favoriete SLB'er Sabrina Blom ziet dat haar studenten op het ROC in Utrecht zich in ieder geval heel bewust zijn van schoonheid, ongeacht wat je schoonheidsideaal is.

Column Sabrina Blom Wonderwijs NVS NVL

Soms vragen mijn studenten om advies dat niet bepaald onderwijsgericht is. ‘Mevrouw, hoe krijg ik deze vlek uit mijn trui?’ Een beetje Vanish op de vlek, inweken en goed naspoelen. Daarna in de wasmachine. ‘Mevrouw, wat zou ik vanavond gaan eten?’ Hoe klinkt groentelasagne? ‘Mevrouw, zou ik het uitmaken met mijn vriendje?’ Geen commentaar.

Laatst kreeg ik advies van een student. ‘Mevrouw, u moet echt nooit aan nepwimpers beginnen!’ Ik draaide mijn hoofd naar rechts en keek in een oprechte blik met flinke wimpers erboven. ‘Waarom niet?’, vroeg ik. ‘Je raakt eraan verslaafd, mevrouw. Je wilt elke keer grotere en uiteindelijk vergeet je hoe je er in het echt uitziet. Als je jezelf dan zonder nepwimpers ziet, vind je jezelf niet meer mooi...’ In de stilte die volgde, voelde ik de emotie van een jongvolwassene die meegaat met een schoonheidsideaal, maar die aanloopt tegen de schaduwkant ervan. Wat lief dat zij mij voor haar valkuilen probeert te behoeden.

'Het was zeven minuten en vier seconden lang muisstil'

In mijn ochtendlessen mag één leerling elke week een liedje laten horen dat iets voor hem of haar heeft betekend. Zo kwam Pretty Hurts van Beyonce voorbij. Het was zeven minuten en vier seconden lang muisstil. Een leerling vertelde daarna dat zij ook haar best doet om te voldoen aan een door de maatschappij opgedrongen schoonheidsideaal, maar dat zij het eigenlijk heel vermoeiend vindt en dat ze er dagelijks tegen in verzet wil komen. Toch is de drang om eraan te voldoen groter dan de drang om haar eigen authenticiteit te omarmen.

In de levensfase waarin mijn studenten zich verkeren, geeft het conformeren aan de groep een gevoel van veiligheid. Ze ‘horen erbij’. Dat het meisje zich durfde uit te spreken tegen haar eigen leeftijdsgenoten, was een mooie ontwikkeling. Er volgde een prachtig gesprek over de invloed van de media, de invloed op elkaar en de maatschappelijke acceptatie van cosmetische ingrepen. Het gesprek eindigde met spontane complimentenronde over wat mijn studenten het mooist vonden van elkaar.

De weg naar volwassenheid zit vol onzekerheden, maar gelukkig hebben ze mijn advies helemaal niet nodig om erachter te komen dat hun schoonheid uiteraard gewoon van binnen zit!