Sabrina's (w)onderwijs - Ovuleren en eekhoorns eten: praktijklessen in het mbo

Sabrina Blom houdt van haar werk in het mbo. Dat ze af en toe een mes van een student moet aangeven, of dat ze soms moet uitleggen dat Pim van Gogh geen schilder was die zijn eigen oor afsneed, neemt ze op de koop toe. Elke eerste maandag van de maand vertelt ze over het wel en wee van haar werk als SLB'er.

Column 6: Ovuleren en eekhoorns eten: praktijklessen in het mbo

Column Sabrina Blom Wonderwijs NVS NVL

Mijn leerlingen zijn in staat om reguliere woorden zo om te buigen, dat ze net even wat anders gaan betekenen. Waar ze zouden moeten ‘evalueren’ zijn ze soms aan het ‘evolueren’ of zelfs aan het ‘ovuleren’. En ‘controleren’ en ‘condoleren’ zijn toch echt twee verschillende begrippen... Ook tijdens schijnbaar alledaagse situaties zijn er nog voldoende leermomenten die in geen enkel schoolboek staan beschreven. Welkom in het mbo, waar je in de beroepspraktijk alles over het leven leert, en meer!

Onlangs waren mijn collega en ik met een klas op bezoek bij een aantal leerbedrijven, om ze een idee te geven van de verschillen in bedrijfsformules. Tegen het einde van de ochtend werd een prachtige lunch op karren naar binnen gereden. Een grote pan soep werd op het buffet getild en de broodjes werden er keurig omheen gelegd. Hoewel ik soep voorheen meer beschouwde als een lunch voor dames van 50+ (niet generaliserend bedoeld), blijken studenten van 16+ er ook dol op te zijn. Een lange rij vormde bij de pan en na hevig roeren vulde mijn leerlingen hun kommen. ‘Wat is dit eigenlijk voor een soep?’, vroeg een meisje dat net een volle soeplepel uit de pan schepte. ‘Eekhoorntjesbroodsoep’, zei ik. Twee grote ogen kijken mij aan en met een flinke plons belandt de lepel terug in de pan. ‘WAT?!’, zegt ze verschrikt. Een paar leerlingen kijken om. ‘Nee! Mevrouw dat kan echt niet!’ Ik kijk haar aan en voel mijn venijnige humor opkomen. ‘Ja-haaa…,’ zeg ik rustig, ‘gemaakt van eekhoorntjes.’ Vier lepels kletteren terug in de kom en de leerlingen binnen gehoorafstand kijken mij onderzoekend aan. Eén leerling weet wel wat er daadwerkelijk in de soep zit en begint te schateren van het lachen. Vol trots legt hij het zijn medestudenten uit.

‘Eum... tja… ummm... Sorry meneer... ‘Deze is over datum!’

Naast eten, kan ook drinken lastig zijn. In ons schoolrestaurant worden studenten getraind bij alle tafeltechnieken die zij als medewerker in de horeca nodig hebben. Pasgeleden at een collega in ons restaurant en bestelde hij een glaasje wijn. Zoals onze studenten geleerd wordt, schenken zij die uit aan tafel, maar voor het uitschenken hoort nog een aantal stappen. Tijdens het proces komt hij aan bij het moment waarop hij het etiket op de fles laat zien aan de gast. ‘Dat zie er goed uit’, zegt mijn collega. ‘Uit 2015.’ De leerling verstijf. Binnen enkele seconden lopen er straaltje zweet over zijn voorhoofd. ‘Eum... tja… ummm... Sorry meneer...’ De student kijkt zelf naar het etiket en de blosjes op zijn wangen lijken niet roder te kunnen worden. ‘Deze is over datum!’ In een wilde actie worden alle attributen van tafel geplukt en in een drafje loopt de student terug naar de bar. De gasten blijven vertwijfeld, maar zichtbaar vermaakt achter. Leren is niet alleen leuk, het is vaak ook best grappig... En waar leer je beter dan in de praktijk?