Het belang van goede voorlichting over een tussenjaar

Danielle Vogels is oprichter van het TussenjaarKenniscentrum en geeft de training ‘Doorstuderen of een Tussenjaar?’ binnen de NVS-NVL Academie. In dit artikel reflecteert ze op het geven van de training.

tussenjaar

Dat veel onderwijsprofessionals, ouders en ook scholieren het onderwerp ‘tussenjaar’ spannend vinden, wist ik al door alle gesprekken die ik hierover in de afgelopen jaren heb gevoerd. Mede daarom is het belangrijk dat decanen en studieloopbaanbegeleiders hiermee omgaan vanuit een goed onderbouwde visie, die past bij hun LOB-beleid.

De visie van het TussenjaarKenniscentrum, waarvan ik de oprichter ben, is dat het belangrijk is voor alle scholieren om voorlichting te krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar.  Omdat dit de basis vormt voor een bewuste keuze voor studeren in het hoger onderwijs. 

Het meest bijzonder aan de afgelopen traingingen die ik binnen de NVS-NVL Academie heb gegeven, vond ik dat een van de deelnemers aan de groep vertelde dat de directie van haar school er niet achter stond dat zij wilde deelnemen aan deze training. En dat zij zich toch had ingeschreven vanwege het belang hiervan voor haar leerlingen.

Ik vind het tijdens het geven van mijn training mooi en leerzaam om over de uiteenlopende ervaringen te horen die de deelnemers met dit onderwerp hebben. Neem de decaan die vertelde dat een aantal leerlingen die deelnamen aan de Workshop Tussenjaarplan - die ik afgelopen jaar op haar school gaf - daarna toch geen tussenjaar hebben genomen. Ook dat is een mooie uitkomst, omdat ze in deze workshop onder meer aan de slag gaan met de risico’s van zo’n jaar.

Het is voor mij geweldig om te merken hoe leergierig en enthousiast de deelnemers van deze training zijn. En om bij de afronding te horen hoe zij dit willen gaan integreren in hun LOB-activiteiten op een manier die bij hun school past. Omdat dit van grote waarde is voor hun leerlingen.

Meer weten over Danielle Vogels? Klik hier!
Meer weten over de training Doorstuderen of een Tussenjaar? Klik hier!