Skills the Finals: het grootste beroepen-event van Nederland

‘Skills the Finals’, het grootste beroepen-event van Nederland, wordt dit jaar van 15-17 maart gehouden in Zwolle. Maar liefst 1000 vmbo’ers en mbo’ers willen hier landskampioen van hun vak worden, maar ook decanen en hele vmbo-klassen krijgen er de kans om zich te verdiepen in talloze opleidingen en beroepen.

Van 15 tot en met 17 maart strijden 650 talentvolle mbo-studenten en 350 vmbo-leerlingen om de titel 'de beste Nederlandse jonge vakman of -vrouw van 2018’ en ‘het beste vakteam van 2018', tijdens het NK vakwedstrijden ‘Skills the Finals’. Dit grootste beroepen-event van Nederland focust niet alleen op de wedstrijden zelf, maar het benut ook de kansen die het biedt voor decanen die het evenement individueel of met hun klas willen bijwonen ter bevordering van LOB. ‘Skills the Finals’ legt bovendien de loper uit voor WorldSkills: vakwedstrijden op wereldniveau, waarover we in ons vakblad Bij de Les al vaker schreven (in Bij de Les van februari staat een interview met de Nederlandse wereldkampioen etaleren).

LOB-programma

Tijdens ‘Skills the Finals’ is er een uitvoerig LOB-programma opgezet dat voor individuele inschrijvingen, maar vooral voor hele klassen interessant is. Wat houdt dit in?

  • Volg een georganiseerde rondleiding voor groepen vmbo’ers over de venue, waar ze 59 beroepen in actie kunnen zien. Mbo-studenten verzorgen de rondleiding
  • Krijg tekst en uitleg over de finales
  • Krijg voorlichting over studiekeuze, beroepen- en arbeidsmarktinformatie en vakwedstrijden, door respectievelijk het Expertisecentrum LOB vo-mbo, SBB en de MBO Raad en oud-Skills kampioenen
  • Bekijk productdemonstraties van bedrijven
  • Doe meer dan veertig doe-en-challenge-activiteiten. Bekijk VR en drones, of metsel een muur, hang een deur af, meet iemands bloeddruk of speel een 3D-spel

Workshops

Voor vmbo en mbo-docenten zijn er vier workshops: ‘Sterk Beroepsonderwijs, 100 Miljoen voor Techniek’ (door Adri Pijnenburg), ‘Krachtig Vakmanschap’ (door Ageeth Nijboer), ‘Werkdruk in het Onderwijs’ (door Carlijn van Diepen) en ‘(On)zin van VR in onderwijs’ (door Hans Kleinhout).

Financiële tegemoetkomingen

Er is een tegemoetkoming in het busvervoer voor bezoekende scholen op basis van het aantal kilometer naar de IJsselhallen in Zwolle (maximaal €400,- per bus). Vmbo-scholen die meedoen aan de CJP-Cultuurkaart kunnen in aanmerking komen voor €1000,- subsidie voor een extra addendum culturele activiteiten.

Op www.skillsthefinals.nl staat alle info met betrekking tot inschrijving en het docentenprogramma.