Mooie voorproef van het boek ‘Bij mij in de klas...’

Op 1 september verscheen het boek 'Bij mij in de klas...', waarin bijzondere verhalen van 40 onderwijsprofessionals gebundeld zijn. Herkenbare, aangrijpende en mooie anekdotes zijn ingediend en geselecteerd; ook bijdragen van onze eigen leden hebben de eindversie gehaald. Wij verloten een exemplaar!

omslag definitief HRWe mogen als voorproef op het boek bovendien een bijzondere bijdrage delen van een zorgcoördinator, die het verhaal ‘Stille steun’ schreef. Lees het hieronder.

Boek winnen? Stuur een mail naar communicatie@nvs-nvl.nl ov.v. 'Bij mij in de klas...'. Vertel kort waarom jij het boek graag wil lezen.

'Bij mij in de klas...'  heeft een beperkte oplage en kost €9,95 (incl. BTW en excl. verzendkosten). Bestel het hier!

Voorpoef van 'Bij mij in de klas... ': Stille steun

(De auteur wenst anoniem te blijven)

Het is bijzonder mooi om te zien hoe goed kinderen soms met gebeurtenissen om kunnen gaan. Die vreselijke momenten waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt: een ziekte of overlijden van een bekende of dierbare. Zo ook de leerlingen van een havo-klas van enkele jaren geleden.

Dit voorbeeld gaat over mijn leerling Mark en zijn klasgenoten. Mark kwam uit een klein dorpje waar de mensen nuchter van aard zijn en gemeenschap hecht is. Veel van zijn klasgenoten kwam uit hetzelfde dorp.

Mark was halverwege de derde klas havo toen hij op een dag met slecht nieuws op school kwam: er was kanker bij hem geconstateerd. Hij liet zich echter niet kennen en ging vol moed de strijd met deze nare ziekte aan. De vele behandelingen die hij moest ondergaan waren niet mild.

Wat hij niet wilde, was ziek thuis blijven. Het leven moest doorgaan en hij wilde persé naar school. Ook toen hij na een paar behandelingen geen haar meer had. Zijn prachtige volle bos was hij verloren door de chemotherapie. Een heel ander gezicht…

Op een ochtend kwam Mark weer op school. De verrassing was groot toen hij de eerste les binnenkwam en rondkeek: alle jongens van zijn klas hadden hun koppies kaal geschoren! Dat hadden ze de avond ervoor met zijn allen afgesproken, zodat Mark niet uit de toon zou vallen wanneer hij weer op school kwam.

Het was prachtig hoe de leerlingen zo normaal met deze ziekte konden omgaan. Maar vooral hoe ze met dit gebaar een arm om hem heen sloegen als een stille steun.

Mark was sterk en werd genezen verklaard. Ook heeft hij met succes zijn havo-examen gehaald. Hij zou een wereldreis gaan maken, maar helaas is het daar nooit meer van gekomen. De kanker was teruggekomen.