Hoe word ik decaan, waar kan ik er voor studeren of worden opgeleid?

Vaak ontvangen wij vragen die aldus kunnen worden samengevat: 'Hoe kan ik/iemand schooldecaan worden, waar is een scholingsaanbod te vinden?' Deze vragen komen van docenten, studenten, beroepskeuzeadviseurs en van schoolleiders die een nieuwe decaan willen aanstellen en hem/haar scholing willen aanbieden. Ook mensen die graag schooldecaan willen worden stellen nogal eens deze vraag. Elke vraagsteller krijgt uiteraard persoonlijk antwoord.

Antwoord:
Op veel scholen wordt nog steeds het schooldecanaat vervuld door ervaren docenten, die dan een deel van hun jaartaak aan het decanaat toegerekend krijgen. Het decanaat is dan een 'taak' en geen 'functie' in rechtspositionele zin. Betrokkene behoudt zijn/haar aanstelling als docent. Bij het vertrek van een decaan -om wat voor reden dan ook- wordt vaak opnieuw een van de docenten decaan.

In de lerarenopleidingen wordt aan het decanenwerk niet of nauwelijks aandacht besteed. Beginnende docent-decanen worden veelal door hun collega's (in de school) gecoacht en gaan cursussen volgen in het nascholingsaanbod van de instellingen die deze specialiteit aanbieden.
NVS-NVL heeft sinds enkele jaren een cursus voor beginnende decanen. Deze cursus sluit sterk aan bij de dagelijkse praktijk van de schooldecaan.

Op een beperkt aantal scholen wordt gewerkt met 'beroepsdecanen'. Dit zijn afgestudeerden van een HBO-opleiding P&A (Personeel en Arbeid) met de specialisatie: schooldecanaat. Ook bestaat er bij de master SEN (Special Educational Needs) een richting begeleiden met onder andere het vak 'studieloopbaanbegeleiding'. Deze decanen, die geen lesgevende functie hebben, hebben een aanstelling in het OOP (Onderwijs Ondersteunend Personeel). In het FuWa-VO 2002 is (mede dankzij de inspanningen van de NVS-NVL) een drietal voorbeeldfuncties aanwezig voor deze vorm van schooldecanen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuws en actualiteiten door middel van onze nieuwsbrief.

Contact

Bureau NVS-NVL

Mauritsstraat 100
3583 HW Utrecht
tel: 030-2543929
bureau[at]nvs-nvl.nl

Openingstijden bureau NVS-NVL 
Maandag t/m donderdag: 09.00 tot 16.45 uur. 

Neem contact met ons op

Bij de Les

Back to top