Met passie op weg naar een vernieuwende toekomst!

Stopmotion 12 282x400De NVS-NVL vierde op 9 april 2015 het vijftigjarig bestaan in Tivoli Vredenburg, maar terugblikken gebeurde op deze dag amper. De bijna 300 aanwezigen werden getrakteerd op toekomstvisies en geprikkeld om na te denken over hun eigen aandeel daarin.

Vanuit het thema 'Met het oog op morgen' pleitte Jan van Zijl (voorzitter MBO Raad) voor afschaffing van de havo en herwaardering van de mbo’er. Ontschotting en de invoering van maatwerkdiploma’s stonden op het lijstje van Paul Rosenmöller (voorzitter VO-Raad).

Stopmotion 2 2 400x225

Michaël van Straalen (voorzitter MKB Nederland) benadrukte het belang van samenwerking tussen bedrijven en het mbo. Bedrijven hebben namelijk behoefte aan mbo-leerlingen met competenties als ondernemerschap, ICT-vaardigheden en internationalisering.

'Kinderen worden nieuwsgierig geboren. Het is de taak van de leraar deze aangeboren honger naar kennis te voeden’

- Christianne Mattijssen, Ministerie OCW

 

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe plaatste de onderwijsontwikkelingen in een groter geheel van de huidige neoliberale maatschappij en uitte zich kritisch over de rol van het onderwijs in het ‘stoornisdenken’ en de cultuur van ‘rank & yank’. Het onderwijs heeft in zijn ogen vooral een pedagogische verantwoordelijkheid die de discussie over kennisoverdracht en competenties zou moeten overstijgen. ‘De belangrijkste vraag zou moeten zijn: in welke richting willen wij de jongeren sturen met ons onderwijs?’

Als het aan uitsmijter Jef Staes ligt, luidt het antwoord: naar de dierentuin. Volgens Staes doet het onderwijs al vijftig jaar de verkeerde dingen. ‘Ons onderwijs systeem is gericht op discipline om te leren en niet op passie om te leren!’ Volgens hem zijn we geëvolueerd tot makke schapen met een diploma en een functieomschrijving. We moeten een rode apen durven te zijn: met passie op weg naar een vernieuwende toekomst. Het is aan decanen, mentoren en begeleiders om dit alles in goede banen te leiden.

 

Terugkoppeling

Op veler verzoek:

Download hier de presentatie van Jef Staes

Download hier de presentatie van Paul Verhaeghee

Filmpje

 

Foto's

 

'Met het oog op morgen. Loopbaanontwikkeling en leerlingenzorg anno 2025.'

Posted by Nvs-nvl on woensdag 22 april 2015

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuws en actualiteiten door middel van onze nieuwsbrief.

Contact

Bureau NVS-NVL

Mauritsstraat 100
3583 HW Utrecht
tel: 030-2543929
bureau[at]nvs-nvl.nl

Openingstijden bureau NVS-NVL 
Maandag t/m donderdag: 09.00 tot 16.45 uur. 

Neem contact met ons op

Bij de Les

Back to top