Succesvol congres Aansluiting gezocht

Foto NVS NVL stand webformaatNa de jubileumeditie van vorig jaar was er dit jaar weer een ‘gewoon’ LOB-congres van de NVS-NVL. Het thema was Aansluiting gezocht. Aansluiting tussen voortgezet onderwijs en vervolgonderwijs, aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, maar ook aansluiting tussen de decaan en de mentoren en de scholier en de begeleider. Op donderdag 4 februari 2016 verzamelden ruim 225 deelnemers zich op Wageningen University voor een dag vol inspiratie en praktische informatie.

De aftrap werd verricht door Christoph Meng van het ROA Maastricht. In zijn plenaire lezing ‘Kiezen vanuit het perspectief van de arbeidsmarkt’ liet hij op heldere en vaak ook verrassend humoristische wijze zien wat de perspectieven zijn van de verschillende soorten studenten (opleidingsniveau, studierichting). Zijn cijfers toonden in welke sectoren de grootste werkloosheid zit en de komende jaren zullen zitten. Uit zijn onderzoek blijkt dat werkgevers vooral studenten zoeken met vakkennis, werkervaring en een 7 of meer op het diploma. Voor studiekiezers is het dus belangrijk om direct al de juiste richting te kiezen, zich voor de opleiding in te spannen en een relevante bijbaan te zoeken.

Deelnemers konden vervolgens voor vier rondes een keuze maken uit 33 workshops. Onderwerpen liepen uiteen van de 'ACT Toolkit voor LOB' en 'Werkt de studiekeuzecheck?' tot 'Hoe je met gamification scholieren enthousiast krijgt voor LOB'. Deelnemers aan het congres gaven aan het programma bijzonder aansprekend en veelzijdig te vinden. Sommigen kwamen gericht voor enkele workshops om hun kennis over een bepaald onderwerp te vergroten of een nieuw LOB- programma te vinden, anderen om te netwerken of met nieuwe inzichten naar huis te gaan.

Het congres was volledig uitverkocht. De reacties na afloop van de aanwezige schooldecanen, mentoren, studiekeuze-adviseurs en andere LOB-geïnteresseerden waren grotendeels zeer positief. Alle deelnemers hebben direct na het congres een digitale enquête ontvangen waarop ze hun waardering kunnen aangeven. De resultaten van deze vragenlijst zullen worden gebruikt om het congres van volgend jaar een nog groter succes te maken.

Lees hier het interview met Christoph Meng. 

Download hier de presentaties

Leo Molenaar, redacteur Bij de Les

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuws en actualiteiten door middel van onze nieuwsbrief.

Contact

Bureau NVS-NVL

Mauritsstraat 100
3583 HW Utrecht
tel: 030-2543929
bureau[at]nvs-nvl.nl

Openingstijden bureau NVS-NVL 
Maandag t/m donderdag: 09.00 tot 16.45 uur. 

Neem contact met ons op

Bij de Les

Back to top