De gunfactor als graadmeter voor verzuim?

moeder dochterEr zijn weinig mensen die het belang van een degelijk verzuimbeleid niet inzien. Mensen weten best dat schoolverzuim een probleem is. Dat verzuim een zorgsignaal is en dat het belangrijk is om te zoeken naar de onderliggende oorzaak. Dat veelverzuimers een hogere kans hebben om drop-out te worden, om in de criminaliteit te belanden of om psychosociale problemen te ontwikkelen. Of dat je als toekomstige werknemer simpelweg minder interessant bent als je veel verzuim op je CV hebt staan.

Toch merk ik regelmatig dat diezelfde mensen met verzuimbeleid hoog in het vaandel, het soms lastig vinden om het beleid te handhaven als het concreet wordt. Vorige maand ontvingen we een vakantieverlofaanvraag van Marieke, een hard werkende leerling uit klas 1 die altijd op school is. Haar moeder had per abuis een week vakantie geboekt met hemelvaart, zich niet beseffende dat Marieke helemaal geen week vakantie had. Wat zou jij doen?  

Bij ons waren mensen sterk geneigd om het verlof toe te kennen. ‘Ach, gun dat meisje die paar dagen, ze doet zo haar best en is altijd op school. Als iemand het verdiend heeft... Deze moeder is tenminste eerlijk, ze had haar ook ziek kunnen melden.’ Marieke heeft overduidelijk de gunfactor en voor leerlingen met gunfactor buigen we blijkbaar graag de regels. Dat vind ik erg vreemd.  

We hebben natuurlijk de wettelijk insteek die aangeeft dat we alleen vakantieverlofaanvragen mogen toekennen als ouders voldoende aannemelijk gemaakt hebben dat zij een groot deel van hun inkomen alleen tijdens schoolvakanties kunnen verdienen. Als onderwijs moeten wij echter ook onze eigen verantwoordelijkheid hierin nemen, onafhankelijk van de wet. Als wij gemakkelijk blijven omgaan met verzuim, zul je zien dat het verzuim blijft toenemen. Het is een kwestie van opvoeden en gewenning. Draai het nou eens om en bekijk het van de andere kant: gun de leerling zoveel mogelijk onderwijstijd. 

Want zeg nou zelf: hoe serieus nemen we onszelf en ons onderwijs als we vinden dat we een leerling zomaar wat dagen vrij kunnen gunnen?   

Cherifa Hendriks, lid sectiebestuur leerlingbegeleiding en taskforce zorgcoördinator

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuws en actualiteiten door middel van onze nieuwsbrief.

Contact

Bureau NVS-NVL

Mauritsstraat 100
3583 HW Utrecht
tel: 030-2543929
bureau[at]nvs-nvl.nl

Openingstijden bureau NVS-NVL 
Maandag t/m donderdag: 09.00 tot 16.45 uur. 

Neem contact met ons op

Bij de Les

Back to top