Januari 2017

Cover doorstroomDoorstromen. Bijna alle leerlingen doen het, maar het kan altijd soepeler, beter, makkelijker. We hopen daarom dat deze eerste Bij de Les van 2017 een beetje bijdraagt aan de beeldvorming rondom dit immer actuele thema. En dat we u weer een tikkeltje kunnen inspireren in de dagelijkse praktijk van uw werk. Een knikje in de richting van leerlingbegeleiders en zorgcoördinatoren die dit lezen en denken: ‘Maar wij dan?’ Deze editie komt uw ongelofelijk belangrijke taak er wat bekaaid vanaf, moeten we toegeven. Maar troost u zich: de maart editie (die is er sneller dan u denk!) is met het thema Passend Onderwijs voor u!

Thema: Doorstroom

‘De nieuwe selectieprocedure is geen wondermiddel’
door Pim Wijers
Kiek van der Putte is verantwoordelijk voor de selectie bij de opleiding Fysiotherapie aan de HvA. Wat zijn de selectie- en intakecriteria na de afschaffing van centrale selectie?

LOB op een Waddeneiland
door Truda Zijp
Dit schooljaar startte de Texelse school OSG De Hogeberg in alle klassen met een vorm van gepersonaliseerd leren. Wat betekent dat voor LOB?

LOB Congres: Oplossing Gezocht
door de redactie
Donderdag 9 februari is het thema van ons jaarlijkse LOB-congres Oplossing Gezocht. In 25 workshops zoeken we naar een antwoord op actuele vragen en dilemma’s van decanen én van hun schoolleiders. Daarom vragen we decanen om hun leidinggevende mee te nemen!

Blijf in verbinding
door Simone Slagboom
Simone Slagboom vertelt over het project ‘Doorstroomcoach’. Een coach begeleidt leerlingen de laatste zes maanden op het vmbo en de eerste zes maanden van het mbo, met als doel de uitval terug te dringen.

Hbo-opleidingen zonder numerus fixus: staan de sluizen open?
door Leo Molenaar
In dit artikel wordt ingezoomd op de opleidingen die voorheen een selectie hanteerden, maar daar met ingang van dit jaar mee zijn gestopt. Zal dit tot gevolg hebben dat zij nu overstroomd worden met nieuwe studenten?
>> Lees dit artikel online <<

De kwaliteit van de voorlichting in het hoger onderwijs
door Leo Molenaar
Bij het vergelijken van opleidingen wil men over duidelijke cijfers beschikken over bijvoorbeeld uitval en beroepsperspectief. Die cijfers zijn niet altijd even makkelijk te vinden of eenvoudig tegen elkaar af te zetten. Wat heeft onderzoek hiernaar tot nu toe laten zien?

Praktijkverhaal: de overstap van vmbo naar mbo
door Pim Wijers
Jan Wouter Beerekamp, betrokken bij het Loopbaan Expertisecentrum van MBO College Almere, vertelt over hoe de doorstroom van het vmbo nu in Almere verloopt.

Niet in het thema:

Coachen: van doing naar being
door Els Mulder
Je kunt met coachen meer bereiken als je het accent legt op hoe je zou willen zijn in plaats van in te zoomen op de belemmering. Els Mulder legt met een praktijkvoorbeeld uit hoe dat werkt.

Even voorstellen: twee nieuwe bestuursleden
door Pim Wijers
Arienne van Staveren en Karen Slot werden dit schooljaar de nieuwe leden van het bestuur van de NVS-NVL. Op deze pagina stellen wij ze aan u voor en geven ze in het kort hun visie op de vereniging.

‘Het fotograferen van tieners is ontzettend leuk!’
door Pim Wijers en Corine Zijerveld
Sinds 2009 schiet Corine Zijerveld foto’s voor de cover van Bij de Les. Afgelopen editie stond de laatste ‘Zijerveld’ voorop het blad. Daarom dit afscheidsinterview, ter ere van een jarenlange, fijne en vruchtbare samenwerking.

Estafetterubriek - Als ik één ding binnen mijn school mocht veranderen...
door Cherifa Hendriks
De gastauteurs van deze estafetterubriek laten zich ongehinderd door budget, beleid en onbenulligheden uit over hun ideale school. Wat als zij het één dag voor het zeggen hadden en één ding mochten veranderen?

Ingekomen brieven: eerste hulp bij LOB en Passend Onderwijs
door de beleidsmedewerkers
Onze beleidsmedewerkers Peter Huwae, Simone Rütten en Inge Kirsten beantwoorden maandelijks al uw vragen over alles wat met LOB en Passend Onderwijs te maken heeft. Een selectie van de vragen en antwoorden staat in deze rubriek.
>> Lees dit artikel online <<

En verder:

  • Colofon / Redactioneel
  • Column door Christel Isphording
  • Kort nieuws
  • Oproep boekrecensenten
  • Om naar uit te zien