Home Training De psychologie achter communicatie (vo)

De psychologie achter communicatie (vo)

-Zicht op jezelf als decaan-

Als decaan voer je veel gesprekken met leerlingen. Vaak gaan deze goed, soms lopen ze minder soepel. Wat gebeurt er nu in het contact tussen jou en de leerling en hoe optimaliseer je dat? Want alle mooie gesprekstechnieken ten spijt: als begeleider ben je het belangrijkste instrument. Deze training richt zich daarom specifiek op de bewustwording van de attitude én interventiemogelijkheden van de decaan als begeleider.

In deze 3-daagse training leer je meer over ‘de psychologie achter communicatie’. Je maakt kennis met enkele van de toegankelijke als ook diepgaande concepten uit de Transactionele Analyse (TA), een psychologische stroming over persoonlijkheid, ontwikkeling en communicatie.

Inhoud

Het accent ligt op psycho-educatie. Bij elk concept ervaar je steeds door middel van oefeningen de theorie en leer je deze op lichte wijze in je eigen gedrag te herkennen. We werken o.a. met actuele casussen die je zelf inbrengt; er is ruimte voor intervisie met je collega’s. Je leert jezelf en de leerlingen maar ook hun ouders en je collega’s beter te begrijpen en je contacten constructiever te maken. Ook privé is deze kennis waardevol in het verbeteren van het contact met je partner, je kind(eren), je buren, je (schoon)familie…

In 3 dagen maak je kennis en oefen je met de volgende concepten:
• De drie uitgangspunten van de Transactionele Analyse; wat is je vertrekpunt?
• De levensvensters; hoe verhoud je je tot je leerling, diens ouders, je collega? Wat doet dit in contact? De basis voor gelijkwaardigheid, verbinding en autonomie.
• De ‘Strooks’: erkenning van de ander en jezelf als een van de drie ‘Levens-Hongers’
• Contracteren als noodzaak voor wederzijdse duidelijkheid en effectiviteit in contact
• Het Ouder-Volwassene-Kind-model voor inzicht in je eigen communicatiestijl(en) en uitbreiding van je interventiemogelijkheden.
• De ‘Drama-en de Winnaarsdriehoek’, van ‘gedoe’ met elkaar naar autonoom, constructief contact
• De noodzaak en jouw invulling van de tijdsstructurering in je contacten; gezondheid en intimiteit in je contacten
• Jouw werkstijlen en ‘drivers’ (gezonde en ongezonde drijfveren) en hoe deze je gesprekken en contacten op je werk en in je privéleven, beïnvloeden.

De TA-theorie is toegankelijk, direct inzetbaar en tegelijkertijd zeer diepgaand. Deze driedaagse betreft dan ook een eerste kennismaking; na afloop van de training integreer je gaandeweg de concepten in je reeds aanwezige kennis en werk- en levenservaring.

Voor wie

De training is waardevol voor zowel ervaren als beginnende decanen. De cursus kan op aanvraag ook binnen het eigen team op school worden verzorgd.

Trainer

Leonore Zuijderhoudt

Duur

3 dagen. De trainingsdagen zijn van 10.00 – 16.00 uur.

Datum en locatie

Donderdag 16 september, 4 november en 2 december 2021
Donderdag  3 februari, 10 maart en 7 april 2022

Locatie: Utrecht (op loopafstand van Utrecht Centraal)

Kosten

€ 660 voor leden van de NVS-NVL en VvSL
€ 760 voor niet leden

 

Een lidmaatschap kost €150 per jaar. Lees er hier meer over.

Inschrijven

Ik ben lid van de NVS-NVL of VvSL

Ik betaal de ledenprijs van €660

Beschikbaar Tickets: Onbeperkt
Het Ik ben lid van de NVS-NVL of VvSL ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere STARTDATUM proberen.
Ik ben geen lid van de NVS-NVL of VvSL

Ik betaal €760

Beschikbaar Tickets: Onbeperkt
Het Ik ben geen lid van de NVS-NVL of VvSL ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere STARTDATUM proberen.
Ik ben nog geen lid, maar word gratis lid tot 1 januari 2022

Ik betaal met €760 Lidmaatschap wordt automatisch verlengd, eventueel opzeggen vóór 1-12-2021

Beschikbaar Tickets: Onbeperkt
Het Ik ben nog geen lid, maar word gratis lid tot 1 januari 2022 ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere STARTDATUM proberen.

STARTDATUM

03 feb 2022

Locatie

Utrecht
Leonore Zuijderhoudt

Trainer

Leonore Zuijderhoudt
MELD JE AAN